Návazec na štiku – Wolfram, ocel nebo fluo?

navazec na štiku musí odolat rybím zubům

Štika je v našich vodách jednou z nejdůležitějších ryb. Mezi dravci ji můžeme považovat za opravdovou královnu. Velký tlak na její lov nám ale poněkud stěžuje situaci. Štika zná všechny nástrahy nazpaměť a nejen to. Velkým dilematem je i návazec na štiku a jeho vliv na počet záběrů při přívlači.

Bez návazce ale nemá cenu na štiku vůbec chodit. Na obyčejný vlasec se dá s trochou štěstí uvodit menší exemplář štiky. Větší zubatá vám ale holý návazec nebo šňůru s lehkostí překousne.


K čemu slouží návazec na štiku?


Speciální návazce na štiku brání právě tomu, aby štika svými zuby přeřízla vlasec nebo šňůru. Dnešní trh nabízí široké spektrum návazců z různých materiálů, průměru a délek. Najít si svůj oblíbený typ návazce je někdy záležitostí mnoha nákupů a zkoušení.

Problém totiž není v tom, že bychom neměli dostatečně odolné materiály. Odolnost jde totiž totálně proti nenápadnosti a vlivu na vedení nástrahy.


Nejpevnější lanka jsou velmi vidět. Každý vláčkař vám potvrdí, že vliv na počet záběrů to má nepříliš pozitivní. Přesné empirické měření vlivu lanka na úspěch při lovu samozřejmě neexistuje, spoléhat můžeme jen na své pocity a zkušenosti z chytání.


Štika se dá chytit samozřejmě i při použití toho nejsilnějšího návazce. Hlavně v létě, kdy se snižuje na mnoha revírech průhlednost vody. Nástrahy můžeme tou dobou také vodit velmi agresivně, díky čemuž si ryba přítomnosti kusu drátu nemusí vůbec všimnout! Zcela jiná situace může být na průzračných pískovnách a v chladnějším období sezóny.

Problémů je tu ovšem více. Pro lov ostatních dravých ryb není návazec prakticky potřeba. Těžko ale dokážeme ovlivnit, zda nám štika zabere nebo ne. Při cíleném lovu by přitom mělo lanko být samozřejmostí.

Pokud ale jdeme třeba na okouny? UL vláčka a silné návazce nejdou moc dohromady. Kazí se tím chod nástrahy a ryba vidí, že je něco špatně. Můžeme se tak připravit o podstatnou část úlovků. Řešení je jen jedno, hledat kompromisy a zkoušet méně nápadná slabá lanka, slabší průměry a testovat co je použitelné a co ne.


Druhy návazců a materiály k jejich výrobě


Pro výrobu návazců se požívají rozličné materiály, Podíváme se na nejběžnější z nich.

  • Kevlarová šňůra
  • Titanové lanko
  • Ocelové návazce
  • Fluorocarbon
  • Wolframová lanka


Kevlarová šňůra


Kosmický materiál kevlar se na trhu objevil kolem roku 2000. Nadšení z té šňůrky bylo velké až do chvíle než mi ji první štika uhryzla na pískovně v Předměřicích. Nevím kdo rozšířil mýtus o naprosté odolnosti kevlaru vůči ostrým zubům. Proti otěru to jakž takž jde. Pevnost je poměrně dobrá ale jako primární materiál pro lov štik bych ho už nebral.

Problém je ten, že zdaleka ne každá kevlarová šňůra je určena pro štičí zuby. Kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou velké a těžko se vybírá. Jediné vodítko při výběru neznámé šňůry je podle hesla čím tlustší šňůra, tím víc vydrží. Dnes už existuje ale celá řada vhodnějších materiálů.

Příklady na trhu: raději žádné


Titanové lanko


Tento materiál je rozhodně to nejpevnější co můžete sehnat. Alespoň z hlediska odolnosti a pevnosti. Stoprocentně vám ho štika nepřekousne. Nevýhodou je vyšší cena a zejména nápadnost. Silnější průměry by se daly spíš než jako návazec na štiku použít jako nosné lano pro lyžařský vlek. V rybařině je jeho místo zejména v lovu na živou nástrahu, kde se nenápadnost tolik neřeší.

titan se hodí pro lov velkých dravců

Průměrná cena: od 40 do 120 Kč za kus

Příklady na trhu:

Další lanka najdete zde nebo u konkurence zde


Fluorocarbonové vlasce na štiku


Fluo je dobrý materiál. V podstatě je to takový tuhý tlustý vlasec, který má výhodný index lomu. K propagované neviditelnosti má samozřejmě daleko ale díky svým vlastnostem ve vodě příliš „nevyčnívá“.

Jeho použití jako návazce na štiky je možné celkem bez potíží. Odolnost proti otěru i ostrým hranám má docela dobrou. Pro opravdu bezpečné použití na štiky ale musíte volit vyšší průměr. Na střední přívlač, kdy nevím, jestli chytnu okouna, candáta nebo štiku používám 0,45 mm fluo návazec.

Fluorocarbonovy návazec na štiku lze použít i bez dutinek

Pro cílený lov štik ale není od věci pořídit si vyšší průměr. Nebál bych se průměrů 0,60 a víc.

Jeden můj známý sice chodí na ultralehkou přívlač s fluo vlascem 0,20 mm a občasné náhodné štiky kolem padesáti centimetrů bez problémů zdolává. Otázka je ovšem na kolik v tom hraje roli kvalitní zásek za kraj tlamy. Takové štěstí nemusíte mít pořád.


Fluo má ještě jednu velkou výhodu. Nemusíte kupovat hotové návazce. Pokud zakoupíte alespoň 50 m cívku tak vás návazec nebude stát tolik peněz. Největší náklad bude nejspíš karabinka a obratlík. K zhotovení návazce je nejlepší použít speciální kovové dutinky.

Krimpovací kleště kupodivu nepotřebuji, kdo není nešikovný tak si poradí i s obyčejnými, vážně. Konec konců, jsou tací co i silné fluo dokáží zauzlovat ( a posichrovat lepidlem).

Průměrná cena: 15 až 30 Kč za hotový návazec

Příklady na trhu:

  1. Savage gear regenerator
  2. Falcon fluo Leader – vychází nejlevněji 15 Kč/kus

Další lanka najdete zde nebo u konkurence zde

Přečtěte si také: S rotační třpytkou na štiku


Ocelové návazce – stará klasika


Ještě začátkem milénia v našem zapadákově neprodávali nic než ocelové návazce, kterým se dnes posměšně říká zelená příšera. K mání jsou pořád a pokud umíte nakupovat na Ali expresu tak můžete mít kus kolem dvou korun! Což se vyplatí i kdyby jste z nich měli jen získávat karabinky a obratlíky (jen bacha občas je to podprůměrná kvalita). Pro tuhle cenu si jich ale od Číňanů musíte koupit alespoň 100 kusů.

Ocelový štičí návazec je klasika
Ocelové návazce jsou levné a osvědčené. Na jemné chytání v čisté vodě to ale není.


Ocel je dostatečně pevná a bez problémů vydrží několik záběrů větších štik. Prodávané návazce bývají ještě navíc potaženy tenkým plastovým filmem a tak můžete vybírat z několika barev od klasické zelené přes hnědou, černou až po tmavě červenou.


Tyto návazce jsou nejlepší pro rybičkáře. Na přívlač je to nouzovka nebo při chytání opravdu velkých ryb na opravdu velké woblery nebo v opravdu špinavé vodě.

Průměrná cena: od 9 Kč

Příklady na trhu:

  1. Mikado – klasická zelená příšera za pár korun
  2. Dolphin ocelové lanko

Další lanka najdete zde nebo u konkurence zde


Wolframová lanka


Tady už se dostáváme k zajímavým materiálům. Nejraději si kupuji wolframová lanka v návinu několika metrů. Z nich pomocí dutinek dělám návazce okolo třiceti centimetrů délky. Materiál je to tenký a poměrně odolný takže dutinky vynechat a uzlovat. Často se však toto lanko prodává jako DIY set, kdy dostanete všechno potřebné jednom balení.

Wolframový návazec je perfektní pro jemnější přívlač na štiku


Wolfram mám hned po fluo nejradši neboť se nabízí dostatečně slabé průměry. Záběrů neubývá tolik jako při použití silnějších kovových vláken a i odolnost vůči běžným štikám mi přijde dobrá. Jediné co kontroluji je zda se lanko po záběru netřepí. Skládá se z mnoha jemných vláken, které se časem mohou poškodit.


Toto lanko mám rád i při muškaření se streamery, kde mě překvapilo svojí odolností vůči mým neumělým náhozům s těžkými muškami. Žádné kroucení ani zauzlování po celém dnu na katamaránu na Labi jsem nezaznamenal!

Průměrná cena: od 15 Kč za kus

Příklady na trhu:

  1. Dolphin wolframový návazec
  2. Falcon wolfram

Další lanka najdete zde nebo u konkurence zde


Jaký návazec na štiku tedy vybrat?


To záleží na cílové rybě a způsobu chytání. Velký vliv na výběr má i čistota vody a roční období.


Návazec na přívlač

  • Lov na UL vláčku nebo na revírech s menší pravděpodobností záběru štiky – tenké wolframové lanko, fluorocarbon.
  • Střední přívlač – Silnější fluo pro čistou vodu a v zimě (0,60), v kalné vodě kovové lanko
  • Přívlač na opravdu velké nástrahy – ocel, titan
  • Lov na živou rybu – dostatečně pevné návazce z titanu nebo oceli


Je lepší kratší nebo delší lanko?


Délka návazce na štiku je často předmětem sporů mezi rybáři. Nejspíš vám většina doporučí návazec co nejdelší. To má určitě smysl při lovu velkých štik.

Osobně mám nejradši délku kolem 30 centimetrů, která by měla stačit i když velká štika zhltne menší nástrahu a návazec jezdí po zubech ze strany na stranu.


Jaké máte zkušenosti s lanky na štiky? Napište nám do komentářů!

1 Comment

  1. Dobrý den, není pravda, že bez lanka či wolframového návazce nemá cenu na štiku chodit. Chytám ryby již přes 50 let. Nikdy jsem ocelové návazce nepoužíval ani když se později objevily wolframové návazce. Používal jsem jako návazec vlasec 0,45 cm určený na sumce. V té době ještě pletenky nebyly. Štiky jsem vytáhl i přes 120 cm a neukousla mi to. Návazec jsem vždy přejel mezi prsty a když měl vroubky, tak ho vyměnil za jiný. Vím, že jsi řeknete on kecá, ale ryba má mít také šanci. Ne ?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.