Pytláci, škeble, 13 pstruhů na žížalu a uvázaný sumec: červencové případy pro RS

Letní sezona bývá z pohledu rybářské stráže hodně intenzivní. Přinášíme proto malý přehled těch nejzajímavějších případů, které se odehrály na revírech a rybnících v celé České republice.

S tenatovou sítí někdo pytlačil na vodáckém kanálu v Brandýse

Jeden červencový pátek byla přivolána rybářská stráž k vodáckému kanálu na Ostrůvku v Brandýse nad Labem.

Ve vodě zde byla spatřena tenatová síť, která byla natažena skrz kanál. Díky rychlé reakci všímavého rybáře, který neváhal upozornit stráž, se podařilo síť odstranit a zamotané ryby vypustit zpět do vody.

Tento případ podtrhuje důležitost angažovanosti v podobných případech – zavolání RS nebo případně Policie nic nestojí a pomůže zabránit dalšímu drancování našich vod.

Kontaktní údaje RS jsou začasté veřejně na oficiálních stránkách rybářských organizací. Tísňové číslo PČR nebo MP zná jistě každý.

Kontroly na Hostivařské přehradě a Kyjském rybníku

V Praze rybářská stráž kontrolovala ve večerních hodinách například Hostivařskou přehradu a Kyjský rybník. Celkem porybní potkali nižší desítky rybářů u vody.

Případů pytláctví je poměrně málo a většina legálně lovících má nanejvýš drobné nedostatky. Podařilo se ale načapat několik pytláků. Jeden z nich například na Kyjském rybníku, což řešila i Policie ČR. V tomto případě mělo jít dokonce o pytláka recidivistu.

Na Lipně RS řešila uvazování sumců

Profi RS na ÚN Lipno se setkala s případem, kdy rybář uvázal uloveného sumce velkého za skřele. Dle vyjádření na FB stránce rybářské stráže budou porybní tento nešvar nekompromisně stíhat.

Spolupráce RS s policií na Nymbursku pokračuje

O víkendu byla již poněkolikáté provedena večerní kontrola. Kontrolní skupina sestávala z členů rybářské stráže a policistů z poříčního oddělení Nymburk, kteří se zaměřili na revíry Labe 21, Labe 21 A, Labe 19 a Labe 19 A – Řehačka.

Zkontrolováno bylo 113 lovících. Tradiční nedostatky v zápisech do povolenek byly řešeny na místě domluvou a vysvětlením.

Spolupráce RS a státní policie zde funguje již delší dobu. Rybáři tak musí počítat s tím, že předmětem kontroly budou nejen rybářské záležitosti ale i porušení pravidel týkající se vjezdu vozidel, táboření a dalších neboť PČR může kontrolovat veškerá porušení zákona, zatímco RS působí opravdu jen úseku rybářství.

labe

Policisté se například zaměřili na přestupky týkající se zákazů parkování a objevili několik vozidel s propadlým osvědčením o technické způsobilosti (STK). Tato spolupráce s policií ukazuje, že na Nmybursku funguje jinde ne tak častá koordinace mezi jednotlivými orgány při zajišťování dodržování pravidel a ochrany veřejného pořádku.

Opava: na žížalu upytlačil 13 pstruhů

Velice efektivní byl pytlák na Opavsku, který na žížalu chytil slušných 13 ks pstruhů obecných (dle foto). Trestu neunikne díky všímavému 16letému rybáři, který neváhal a na dotyčného zavolal policisty.

Škeble z Krupky chtěli prodat do asijské restaurace

A zlatým hřebem měsíce července je duo ze severních Čech. Díky nim si hodně lidí odpustí jídla s mušlemi v restauracích. O kuriózním případu informovala severočeská Policie.

Borci totiž měli v plánu vynikající kšeft. U Krupky na Teplicku lovili škeble, které chtěli prodat právě do restauračních podniků.

Těžko říct zda je škeble hygienicky vyhovující a chuťově vyhovuje očekávání tamějších hostí. Jisté ale je, že škeble je u nás zákonem chráněná.

Na to dojeli právě tito dva kšeftmani. S plnou igelitkou škeblí (115 kusů) se totiž chlubili. To vyústilo v telefonát na linku 158 a následný příjezd hlídky, která jednoho z dvojice zastihla i s důkazem v tašce.

Škeble byly řádně zdokumentovány a zaprotokolovány včetně velikosti v cm. Na vrácení škeblí zpět do vody si policisté ale raději zavolali RS. Pachatel pak následně skončil na kriminálce. Tohle už není totiž přestupek ale trestný čin se sazbou až 3 roky.

Jeho kolegu, který čelí stejnému obvinění, si policisté našli záhy sami.

Čtěte také:

Časté prohřešky rybářů při kontrolách? Chybí škrtnuté řádky a neúplný zápis úlovku

Berounka pod tlakem: na tento revír chodí enormní množství rybářů

Téměř 10 tun kaprů: vysazování ryb do svazových revírů v ČR probíhalo v uplynulém týdnu

4 Comments

  1. Já Ukrajince u nás nevidím. Spíše naše Brazilce, kteří jsou tři a více na jednu udici, případně socky/bezdomáče kteří mají taky jednu udici. Brazilci nemají papíry a neváhají kromě vyhrožování ti dát přes hubu. Tohle UK rozhodně nedělají.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.