Úhyn na Dyji v Bulharech, ryby ucpaly vodní elektrárnu

úhyn na Dyji
Ilustrační foto: redakce

Špatné zprávy z řeky Dyje přichází z oblasti pod novomlýnskými nádržemi. V rybářsky oblíbené obci Bulhary došlo k nálezu většího množství uhynulých ryb všech druhů.

Událost v úterý nahlásil personál zdejší MVE. Mrtvé ryby totiž brzo ráno ucpaly vtok do elektrárny. Rozsah neštěstí dokumentuje řada profilů na sociálních sítích. Ze záběrů je patrné, že uhynuly i poměrně velké kusy, včetně sumců nad 150 centimetrů, tolstolobiků a také dravci či bílá ryba.

Na místo se dostavily složky IZS včetně policie a hasičů. S největší pravděpodobností však nejde o otravu jako v případě Bečvy. Taková situace by také nejspíš zasáhla oblasti dále po toku Dyje. Zde se zdá, že má situace lokální charakter. Přesto škody nejsou malé.

Zasažen je revír Dyje 4B, evidovaný pod číslem 461 158. Hospodaří na něm MRS PS Rakvice.

Příčina? Patrně nedostatek kyslíku, otázka je, co jej způsobilo

Na vině s největší pravděpodobností bude prudký úbytek kyslíku, díky němuž se ryby udusily. Rybáři z okolí si všímají velkého výskytu sinic, který k takovým případům přispívá. Výskyt sinic či vodního rostlinstva je provázen úbytkem kyslíku ve vodě, který probíhá právě v noci.

Za běžné situace to ale k úhynům nevede. Na některých revírech se kvůli tomu dokonce z určitých partiích ryby na noc stěhují jinam, kde je obsah kyslíku větší (například ze zarostlých odstavných ramen na hlavní tok apod.) 

Problémem je horko i nízký průtok. Za vyšší vody by k úhynu asi nedošlo

Podobné situace jako v úterý na Dyji často způsobuje kombinace několika příčin. V teplé vodě obsah kyslíku také klesá, ke katastrofě tak může stačit další podnět, jenž procento kyslíku ve vodě ještě ubere. Podle slov Povodí Moravy mohl úhyn způsobit zvýšený přítok odpadních vod.

Za normálních okolností by jej řeka dokázala vstřebat. Vzhledem k nízkému letnímu průtoku ale nemuselo dojít k naředění odpadních vod a už i tak málo okysličená teplá voda v řece se stala nevhodnou pro život.

Mezi uhynulými kusy jsou i ryby poměrně nenáchylné na obsah kyslíku, což svědčí o tom, že jeho hladina ve vodě poklesla opravdu výrazně.

Další příčinou udušení ryb mohou být také pohyby sedimentu. Lidově řečeno: když se pohne usazené bahno v přehradě nebo nadjezí, dokáže jeho zvíření ve vodě způsobit stejný problém s kyslíkem.

Takový případ se před několika lety stal v Západních Čechách, kde nešetrná manipulace na MVE udusila ryby na několik stovkách metrů dlouhé části řeky.

V souvislosti s tím se mezi jihomoravskými rybáři šíří teorie o nevhodné manipulaci na vodních dílech v této oblasti, které mohly k úhynu přispět. Z oficiálních míst ale nikdo takový scénář nepotvrdil.

Minulá otrava byla mnohonásobně větší

Ve stejné lokalitě došlo k masivnímu úhynu již roku 2013. Rozsah tehdejší katastrofy byl výrazně větší.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.