Přívlač v kalné vodě

přívlač v kalné vodě

Každý rybář rád chytá v příznivých podmínkách. Jako na potvoru se to ale často sejde tak, že volný den přijde zároveň se špatným počasím.

To jsou ty okamžiky, kdy jedete dlouhou cestu k řece a na místě zjistíte, že po včerejším lijáku je řeka zakalená jako kafe.

Otočit to a jet domů? Možná, nezkusit se situaci přizpůsobit je ale zbabělost. Navíc kalná voda často aktivizuje některé druhy ryb jako sumec, parma a částečně i candáty. Šance na úlovek je tu vždy.

Postupem času jsem při vláčení v kalné vodě začal mít určité úspěchy. Zezačátku to chtělo pořádné odhodlání, jelikož první vycházky po deštích přinesly čistou nulu a na utržených woblerech jsem se dostal do většího mínusu než jsem čekal.

Nakonec jsem ale vypozoroval určitý mustr podle něhož postupuji. Zákal nijak extra nevyhledávám, ovšem není to už důvod k tomu nejít na ryby.

Letní přívlač v kalné vodě

Bavíme se zejména o letních příhodách, kdy zvednutá hladina řek po bouřkách z tepla a nočních přívalových deštích může být pro řeku doslova požehnáním.

Teplem znavené ryby dostanou vítané ochlazení společně s přísunem pořádné porce jídla. Řeka spláchne kdejakou havěť a ryby se futrují až k prasknutí.

O nastráze musí ryba vědět

Při volbě nástrahy jsem narazil na spoustu rozporuplných informací. Shodnout se dá na velkých nástrahách. Osobně mám nejraději woblery a velké gumové nástrahy.

Woblery typu minnow nebo shad se zvukovými kuličkami uvnitř považuji za nejlepší nástrahu do kalné vody. Ryba vnímá nástrahu prakticky jen postranní čarou. Čím větší vlnění nebo zvuk dokáže wobler vydat tím lépe.

Z barev se držím klasických vykřičených modelů typu Husky Jerk RH nebo firetiger ale nemyslím si, že barva sehrává až takovou roli. Někdo tvrdí, že v zákalu je lepší černá, která je víc kontrastní ale nepozoroval jsem nějaký výrazný úspěch na tmavé vzory.

Jenom nástraha a její chování vám ale rybu zdaleka nechytne. Důležité je samozřejmě chytat na správném místě správným způsobem.

Přívlač v kalné vodě není o divokém vedení

Osvědčilo se mi vedení nástrahy v hnědé řece příliš nekomplikovat. Vedu buď bez přerušení nebo dlouhými přískoky, což využívám hlavně u gumových twisteru a dalších nástrah pro lov ode dna.

Ryba vlastně skoro nic nevidí a jede hlavně podle radaru, kterým je její postranní čára. Plynulejším vedením jí umožníme nástrahu lépe trefit.

Domnívám se, že útok na kořist se rybě vyplatí jen v případě, že má alespoň nějakou jistotu přesného zásahu. Rovnoměrným nebo pravidelně se opakujícím stylem navíjení ji dodáme trochu sebedůvěry, že se trefí. Vůbec není špatné dělat i několika sekundové pauzy. Zejména s woblerem, který se mrská na místě v hloubce okolo metru a půl jde vydráždit spoustu ryb.

Perspektivní místa lovu

Stejně jako jindy platí, že kde nic není, tam ani smrt nebere. Zakalená voda znamená většinou i vyšší průtok což komplikuje čtení vody. Ryby ale nebývá až tak těžké najít, stačí zapojit selský rozum a nechytat v tom největším marastu.

Ryby najdete hlavně na rozhraní proudu a vracáku. Případně na začátku klidných úseků a švů mezi rychlou a pomalou vodou.

Často najdete ryby i v relativně mělké vodě poblíž hlubších jam. Okouni a štiky rejdí i v kalné vodě a pátrají po potěru, který se v těchto místech tlačí do břehu.

V neposlední řadě jsou zajímavé i různá ústí menších přítoků, kde se dá před příchodem zakalené vody dobře schovat. U nás je však většina menších potoků chráněnou rybí oblastí, tak pozor na pokušení lovit přímo v nich.

V neposlední řadě se pak osvědčují různé padlé kmeny a balvany ve vodě, jejichž význam pro ryby za vyšší vody roste. Svoji přítomností vytváří spoustu úkrytů před proudem. Toho využívají často i dosti velké ryby.

Jako první většinou mířím právě na mělčí úseky, kde i při vyšším průtoku panuje relativní klid. Oblovením všech překážek v okolí zjistíme, jak na tom ryby jsou. Většinou se podaří pár okounů, tloušť nebo menší štika. Každá ryba je dobrým znamením, že to funguje a jsme na správném místě.

Pokud nemáme ani ťuk, tak je pravděpodobné, že ryba stojí spíše v hlubší vodě. Potom většinou nastupuje čas gumových nástrah s těžkým olovem, které je v proudu dostane až ke dnu.

Čtěte i další články o lovu přívlačí

Vyberte si články dle druhů ryb:

bivakování boilies Candát feeder Jižní Morava kapr Kaprařina labe Maďarsko mrs muškaření odebraná povolenka Okoun Orlík povolenka Praha pstruhařina Pstruh Duhový pstruhové revíry Pstruh Potoční pytlák přívlač reklamní článek rekordní úlovek rybářská stráž rybářský řád Severní Morava severní čechy střední čechy sumcařina Sumec tipy Tipy na nákup Tloušť UL přívlač usa Vaše úlovky video Východní Čechy zarybnění Západní Čechy závody černá kronika črs Štika

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.